Her Şey Tadında 19 Mayıs Tarifleri





KURU FASULYE ve PİLAV
MALZEMELER;

2 su bardağı ispir fasulyesi
2 adet soğan
2 diş sarımsak
100 g. tereyağı
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1,5 yemek kaşığı biber salçası
Su
Tuz
Karabiber

HAZIRLANIŞI;
Fasulyeyi bir gece önceden tuzlu suyla ıslatın. Fasulyeyi normal tencerede ve içme suyuyla haşlayın. Fasulye hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Doğradığınız soğanları yağın üzerine ekleyin. Soğanlar ölünce biber salçası katıp karıştırın. Üzerine domates salçasını ilave edin ve bir miktar su ekleyin. Ardından 10 dakika özdeşleşmesini bekleyin. Hafif yumuşamış fasulyeleri güvece katın ve 1-1,5 su bardağı su ilave edin, güvecin kapağını kapatın. 200 derecelik fırında 1 saat pişirin. Pilavla birlikte servis edin. Afiyet olsun.



SELANİK (YANYA) BAKLAVASI
MALZEMELER;

5 su bardağı un
4 adet yumurta
1 çay bardağı süt
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Açmak için nişasta
Üstü için;
250 g. margarin
İçi için;
2 su bardağı toz badem
Şurubu;
5 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu

HAZIRLANIŞI;
Unu eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Ortasına tuz, zeytinyağı, yumurta ve süt koyup yoğurun. Eğer hamur sert olursa biraz su ilavesi yapın. 15 dk. yoğurduktan sonra üzerine nemli bir bez örtün ve 20 dk. kadar dinlenmeye bırakın. Hamuru 8 parçaya bölün ve elde yuvarlayın. Nişastaya bulayın ve merdaneyle tek tek açın. Yağlanmış fırın tepsisine dört tanesini üst üste koyup ortasına dövülmüş badem serpin. Diğer hamurlar da aynı şekilde açıp üstüne yerleştirin. Tepsideki hamuru iri kareler halinde kesin. Tereyağını eritip tatlının üstünde gezdirin. 180 derecelik fırında 1 saat kadar pişirin ve fırından çıkarın. Tepsi ılınınca üzerine ılık şerbet dökün. 5-6 saat dinlendirin. İyice soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.



ISPANAKLI SELANİK BÖREĞİ
MALZEMELER;

Hamur için;
1 kg. un
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı sirke
Su
Tuz
1 su bardağı
½ çay bardağı ayçiçeği yağı
İçi için;
½ kg. ıspanak yaprağı
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
½ çay bardağı ayçiçek yağı
100 g. beyaz peynir
Tuz
Karabiber

Üzerine;
1 çorba kaşığı yoğurt
Çörek otu
Susam

HAZIRLANIŞI;
Unun 1 tatlı kasesini, hamuru açmak için ayırın. Kalan unun ortasının açıp, yumurta, sirke ve tuzu ekleyin. Azar azar su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru 20 eşit beze yapın ve üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat dinlendirin. Bu arada ıspanak yapraklarını yıkayıp suyunu iyice süzdürdükten sonra doğrayın. Fazla suyu varsa elinizle sıktırarak suyunu süzün. Bir kabın içine doğranmış ıspanakları, 2 yumurta, 2 çorba kaşığı un, yarım çay bardağı ayçiçek yağı, beyaz peynir ve karabiberle karıştırın. Hazırladığınız hamur bezelerini, unlanmış bir zeminde servis tabağı büyüklüğünde açın. Her yufkanın arasına ayçiçek yağı gezdirerek 10 yufkayı üst üste serin, merdane yardımıyla biraz daha genişletin. Diğer 10 yufkayı da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine üst üste serdiğiniz ilk 10 yufkayı koyun. Yufkanın kenarlarından ve ortasından çekiştirip genişleterek hamuru tepsinin kenarlarına kadar büyütün. Üzerine ıspanaklı harcı yerleştirin. Tuz serpin. Diğer üst üste serilen 10 yufkayı ıspanaklı harcın üzerine alın ve aynı şekilde çekiştirerek tepsi genişliğinde açın. Hamurun üzerine çatalla 5-6 yerinden delik açın. 1 kaşık yoğurdu hamurun üzerine sürün. Çörekotu veya susam serpin. 4-5 dakika önceden ısıtılmış fırında böreğinizi kızarana dek pişirin. Pişen böreği sönmüş fırında 30-40 dakika bekletin. Sıcakken dilimlere ayırıp servis yapın. Afiyet olsun.




Share  

 

© 2008 - 2010 Digital Platform Tüm hakları saklıdır.
Siteyi kullanarak Digital Platformun GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ ve kullanım Şartlarını kabul etmiş sayılırsınız