Twitter Facebook

Dakika dakika 11 Eylül

Etkileri tüm dünyada hissedilen terörist saldırılardan bu yana 10 yıl geçti. ABD eski ABD olmadığı gibi, dünya da eski dünya değil artık.
Dakika dakika 11 Eylül

Şaka gibi, tam 10 yıl olmuş. Amerika Amerika olalı, dünya dünya olalı böyle terör saldırısı görmemişti. Amerikan semalarında teröristlerce kaçırılan dört uçağın ikisi Dünya Ticaret Merkezi’nin iki gökdelenine, biri Pentagon’a, Beyaz Saray’ı hedeflediği tahmin edilen dördüncü uçak ise Pensilvanya’daki boş bir araziye çakıldı. Herkesin ağzını açık bırakan manzara ise İkiz Kuleler’in ‘başı dumanlı’ haliydi. İki gökdelenden kağıt ve metal parçaları saçılıyor, yangın çıkan katlardan insanlar kendilerini aşağı bırakıyorlardı… Çok geçmeden iki kulenin de sırayla çökmeleri New York’un ticari ve turistik kalbi olan bölgeyi bir anda kaosa boğdu…

HISTORY kanalı bu ay 11 Eylül tarihinde tüm dünyayla aynı anda çarpıcı bir yayın akışı oluşturdu. Bunların içinde dikkat çekenlerden bir tanesi de civardaki tüm aktüel kameraların en dikkat çekici anlarının kurgulanarak çok açılı bir şekilde bir araya getirildiği “Amerika’yı Değiştiren 102 Dakika”. Program tam anlamıyla sizi koltuğunuzdan alıyor ve Dünya Ticaret Merkezi’nin etrafında saldırıları sıcağı sıcağına yaşayan insanların yerine koyuyor. Peki o gün New York’un yerel saatiyle, yerde ve gökte saniye saniye neler yaşandı dersiniz?

06.02 Muhammed Atta, yanındaki Abdülaziz El Ömer’le Portland’dan Boston’a uçuyor.
06.45 Atta ve El Ömer, Boston’daki Logan Havaalanı’na iniyorlar.
07.35 Atta ve El Ömer, American Airlines’ın 11 numaralı uçuşu için diğer üç arkadaşlarıyla birlikte uçağa biniyorlar.
07.59 American Airlines’ın 11 nolu Boston- Los Angeles uçuşu 14 dakika rötarla kalkışa geçiyor.
08.13 Federal Havacılık Dairesi’nin (FAA) hava trafik kontrolüyle Uçuş 11 arasında son kez irtibat sağlanıyor.
08.14 Uçuş 11, kuleden gelen 10.600 metreye yükselmesi gerektiği komutuna yanıt vermiyor.
08.14 United Airlines’ın 175 nolu uçuşu, 56 yolcusu ve dokuz mürettebatıyla, Boston’daki Logan Havaalanı’ndan içindeki beş teröristle birlikte kalkıyor.
08.19 Uçuş 11’deki görevlilerden Betty Ong, American Airlines’ı hava telefonuyla arıyor: “Kokpit yanıt vermiyor, business class’ta birisi bıçaklandı, birileri bir şey sıktı galiba, nefes alamıyoruz. Bilmiyorum, galiba kaçırıldık.” Sonra da iki uçuş görevlisinin bıçaklandığını haber veriyor.
08.20 American Airlines’ın 77 nolu Los Angeles uçağı, 58 yolcusu, altı mürettebatıyla Washington Dulles Havaalanı’ndan, içindeki beş teröristle birlikte kalkıyor.
08.24 Uçuş 11’den bir telsiz konuşması hava trafik kontrolüne ulaşıyor: “Uçakları ele geçirdik. Sessiz olun, her şey yoluna girecek. Havaalanına dönüyoruz.” Atta’nın uçağın kabin telsizi yerine yanlışlıkla kule telsizine bağlandığı sanılıyor. Birkaç saniye sonra yine Atta’nın sesinden şu cümleler işitiliyor: “Kimse kımıldamasın. Her şey yoluna girecek. Olmayacak bir şey yaparsanız hem kendinizi hem uçağı tehlikeye atarsınız. ”
08.26 Uçuş 11 rotasını 100 derece güneye kırarak New York’a doğru uçmaya başlıyor.
08.34 Uçuş 11’den üçüncü bir anons ulaşıyor: “Kimse lütfen kımıldamasın. Havaalanına dönüyoruz. Aptalca bir şey yapmaya kalkmayın!”
08.42 United Airlines’ın 93 nolu San Francisco uçağı Newark Havaalanı’ndan 37 yolcusu ve yedi mürettebatıyla, içindeki dört teröristle birlikte 40 dakika rötarla kalkıyor.
08.44 Uçuş 11’deki görevlilerden Amy Sweeney, American Airlines’ın Boston ofisinden Michael Woodward’a telefonda şunları söylüyor: “Bir terslik var. Hızla alçalıyoruz.” Bir dakika sonra Woodward ona pencereden ne gördüğünü soruyor. Sweeney’nin yanıtı: “Denizi görüyorum. Binaları görüyorum, binaları görüyorum.” Kısa bir sessizlikten sonra “Çok alçaldık. Çok çok alçaldık.” Saniyeler sonra “Aman Tanrım! Çok alçaldık!” Büyük bir patlama sesiyle görüşme kesiliyor.
08.46 Uçuş 11, Dünya Ticaret Merkezi’nin Kuzey Kulesi’nin kuzey cephesindeki 93 ile 99. katlar arasına çarpıp infilak ediyor.
08.49 Olayı haberleştiren ilk ulusal kanal CNN’in ‘son dakika’ yayını başlıyor.
08.52 Uçuş 175’in yolcularından Peter Hanson, babasını arayıp şunları söylüyor: “Galiba kokpiti ele geçirdiler. Görevlilerden biri bıçaklandı ve ön sıralardan biri öldürüldü. Uçak garip manevralar yapıyor. United Airlines’ı arayıp onlara 175 nolu uçuşlarında bunların olduğunu söyle!” Uçaktan havayolu şirketinin San Francisco ofisini arayan bir görevli de uçağın kaçırıldığını, iki pilotun da öldürüldüğünü, bir uçuş görevlisinin bıçaklandığını ve uçağı muhtemelen teröristlerin kullandığını rapor ediyor.
08.52 Uçuş 11’i kollamak maksadıyla iki F-15 yollanıyor. Kuleye çarptığından bihaber, bir türlü radarda göremedikleri Uçuş 11’i aramayı bırakıyor ve saat 09.09 ile 09.13 arasında Long Island semalarındaki askeri hava sahasında serbest uçuşa geçiyorlar.
08.54 Ohio semalarında rotasını terk eden Uçuş 77 güneye doğru yöneliyor.
08.55 DTM’nin Güney Kulesi’nde yetkililer binanın ‘güvenli’ olduğunu ve herkesin işinin başına dönmesini anons ediyor.
08.55 Öğrencilere masal okumak üzere Florida’da bir ilkokula gelen Başkan Bush’a, danışmanı Karl Rove tarafından DTM’ye bir uçağın çarptığı bildiriliyor.
08.56 Uçuş 77’yle telsiz bağlantısı kesiliyor, uçak radarda kayboluyor.
08.58 Uçuş 175 rotasını New York’a çeviriyor.
09.00 Uçuş 175’teki Peter babasını tekrar arıyor: “Durum daha da kötüleşiyor baba. Bir hostes bıçaklandı. Bıçakları ve gözyaşartıcı gazları var. Bombaları olduğunu söylüyorlar. Uçakta her şey daha da kötüye gidiyor. Yolcular hastalandı, kusuyorlar. Uçak düzensiz manevralar yapıyor. Uçağı pilotun uçurduğunu sanmıyorum. Galiba çakılacağız. Chicago’ya veya başka bir yere yönelip bir binaya çarpmak niyetindeler sanırım. Endişelenme baba. Eğer çarparsak, zaten her şey çok hızlı olacak. Aman Tanrım, aman Tanrım!” Lee Hanson bir kadın çığlığı duyduktan sonra ansızın görüşme kesiliyor.
09.03 Uçuş 175, DTM’nin Güney Kulesi’nin güney cephesinin 77 ve 85. katlarının arasına dalıp infilak ediyor.
09.03 Başkan Bush öğrencilerle sohbet etmek üzere bir sınıfa giriyor.
09.04 Federal Havacılık Dairesi, New England ve New York menşeli tüm uçuşları durduruyor.
09.05 Öğrencilere masal okumaya başlayan Başkan Bush’un konuşması yarıda kesiliyor, sınıfa
giren adamlarından Andrew Card “İkinci kuleye de bir uçak çarptı. Amerika saldırı altında” diyor. Başkan, sonradan söylediğine bakılırsa, öğrencileri paniğe sevketmemek için anlatısına
devam ediyor.
09.17 CBS’in Washington muhabiri Jim Stewart, istihbarat birimlerince Usame Bin Ladin’in olası şüpheliler arasında görüldüğünü ifade ediyor.
09.21 Manhattan’daki tüm köprü ve tüneller kapatılıyor.
09.23 Uçuş 93 pilotları United Airlines’dan şu uyarı mesajını alıyor: “Kokpit ihlaline karşı dikkatli olun! Dünya Ticaret Merkezi’ne iki uçak çarptı.”
09.28 Teröristler Uçuş 93’ün kokpitini ele geçiriyorlar. Cleveland’daki hava kontrolörleri teröristlerin içeri girişini duyuyorlar.
09.32 Uçuş 93’teki şu anons hava kontrolörlerince duyuluyor: “Koltuğunuzdan kalkmayın! Yanımızda bomba var!”
09.35 Başkanın konvoyu Air Force One’a gitmek üzere okuldan ayrılıyor.
09.37 Beyaz Saray’da bulunan Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Uçuş 77’nin tehlike arz etmesi nedeniyle sığınağa yerleştiriliyor.
09.37 Uçuş 77, Pentagon’un batı kanadına çakılıyor. Uçaktaki 64 kişi ve 125 Pentagon personeli ölüyor.
09.39 Uçuş 93’teki terörist Ziyad Cerrah’ın telsiz konuşması duyuluyor: “Kaptanınız konuşuyor. Yerinizden kalkmayın! Uçakta bomba var. Havaalanına dönüyoruz, taleplerimizi (buralar anlaşılmıyor)…
Lütfen sakin olun!”
09.40 CNN ‘son dakika’ yazısı geçiyor: “Pentagon alevler içinde!”
09.45 Birleşik Devletler hava sahası tümüyle kapatılıyor. Havadaki tüm uçaklara en yakın havaalanına inmeleri komutu veriliyor. Uluslararası uçuşların hepsi Kanada ve Meksika’ya yönlendiriliyor.
09.59 Uçuş 175’in çarpmasından 56 dakika 2 saniye sonra DTM’nin Güney Kulesi çöküyor.
10.02 CNN, Chicago’daki Sears Kulesi’nin boşaltıldığı haberini veriyor.
10.03 Ya hükümet binası ya da Beyaz Saray’ı hedef aldığı tahmin edilen dördüncü uçak Uçuş 93, saldırıları cep telefonu konuşmalarından öğrenen yolcular ile teröristlerin kokpitteki mücadelesi sonucu Pensilvanya’da boş bir araziye çakılıyor.
10.23 Associated Press, Washington’da Dışişleri Bakanlığı çevresinde bir arabanın infilak ettiğine dair söylentilerin de aralarında bulunduğu bir dizi terörist saldırı bildiriyor. Bu haberler sonradan uydurma
çıkıyor.
10.28 Uçuş 11’in darbesinden 1 saat 41 dakika 45 saniye sonra DTM’nin Kuzey Kulesi yıkılıyor.

11 "Eylül Özel Yayın"ı için hazırladığımız mikro site için tıklayın.

15.46 Amerika’yı Değiştiren 102 Dakika
18.00 Bin Ladin’i Öldürmenin 10 Yolu
20.00 11 Eylül Anıtı
21.00 B Merdiveni Mucizesi
22.00 Hotel Ground Zero
23.00 9/11: Günler Sonra

Güncelleme: 11:55 02 Aralık 2011 Cuma
DİĞER HABERLER
Tan Sağtürk’le Anadolu Dansı
Tan Sağtürk’le Anadolu Dansı

Anadolu’nun farklı yörelerinde, geleneksel kültürle şekillenen dansları keşfe çıkan Tan Sağtürk’ün ilk durağı...

DETAY >
Beyaz Cam: Televizyonun Doğuşu
Beyaz Cam: Televizyonun Doğuşu

Beyaz Cam, hayatımızın vazgeçilmez parçası olan televizyon ile tanıştığımız günlere bir yolculuk niteliğinde.

DETAY >
Seyahatin Genç Yüzü: Yolda
Seyahatin Genç Yüzü: Yolda

İZ TV’nin yeni kuşağı “Yolda”, iki genç seyyahın neşeli yolculuklarını anlatıyor...

DETAY >
Mayıs ayında İZ Bırakanlar
Mayıs ayında İZ Bırakanlar

Mayıs ayında İZ TV'de öne çıkan HD kalitesindeki programlardan bir kaçı...

DETAY >
Digiturk`te müzik festivali!
Digiturk'te müzik festivali!

İçinden müzik geçen filmler, konserler ve müzisyenler! Sizin için kapsamlı bir müzik dosyası hazırladık!

DETAY >
Ancient Aliens yeni bölümleriyle History`de
Ancient Aliens yeni bölümleriyle History'de

History'nin ses getiren belgeseli Ancient Aliens, her perşembe 23.00'da ekranlarda...

DETAY >
``Geç Gelen Altın Portakallar`` İZ TV`de
"Geç Gelen Altın Portakallar" İZ TV'de

İZ TV, 1979 ve 1980’de politik atmosfer nedeniyle iptal olan ve 30 yıl gecikmeyle dağıtılan ödüllerin hikayesini anlatıyor...

DETAY >
Sophia Loren: Divaların divası
Sophia Loren: Divaların divası

Ünlü İtalyan oyuncu Sophia Loren‘in hayatında üç önemli tutku var: Aşkı Carlo, makarna ve moda....

DETAY >
Tüm Haberler